Astro: 03 – Terminologie

En nog wat basis informatie over astrologie. PhiL gaat u niet vermoeien met datgene wat u toch al in de boeken of op het web heeft gelezen zoals die astro sites die gratis uw horoscoop uitrekenen en oppervlakkig uitleggen.

Wellicht handig voor u te weten, een samenvatting van wat termen die PhiL gebruikt tijdens de astro sessie. PhiL past zowel de oudere klassieke astrologie als de moderne astrologie toe.

 • STERRENBEELD of TEKEN – u kent ze onderhand wel
 • HOROSCOOP – overzicht van posities van sterrenbeelden en planeten ten opzichte van elkaar op een gegeven moment
 • RADIX – de HOROSCOOP ten tijde van geboorte
 • ASCENDANT – “rijzend TEKEN”, i.e. het sterrenbeeld dat aan de oostelijke horizon te zien is ten tijde van geboorte. Begin van het 1ste HUIS, i.e. uzelf
 • COMPOSIET – ook wel RELATIE HOROSCOOP genoemd
 • DESCENDANT – “dalend TEKEN”, i.e. het sterrenbeeld dat aan de westelijke horizon te zien is ten tijde van geboorte. Begin van het 7de HUIS, i.e. de ander
 • GEOCENTRISCH – het planetair systeem gezien vanuit de Aarde als middelpunt – dit is de meest gebruikte basis voor astrologie
 • HELIOCENTRISCH – het planetair systeem gezien vanuit de Zon als middelpunt
 • PLANEET – object dat ogenschijnlijk rondom de aarde draait – vanuit het GEOCENTRISCH astrologisch principe zijn dan de Zon en de Maan dus ook planeten
 • HEERSER – een planeet dat een sterrenbeeld of een HUIS representeert. Welke dat is hangt af van de plaats en datum van geboorte
 • HUIS – in de moderne astrologie “sector” genoemd – 12 ervan in een HOROSCOOP, elk een specifieke levens afdeling representerend
 • HOORN – het begin van een HUIS. Het HUIS is gerepresenteerd door de HEERSER van het TEKEN waarin de HOORN van dat HUIS zich bevindt
 • ASPECT – de (boog)hoek waarmee een planeet zich ten opzichte van een andere planeet bevindt. PhiL gebruikt alleen majeure ASPECTEN, i.e.
  • CONJUNCT – 0 graden – vergemakkelijkt, versterkt, vermoeilijkt, verzwakt, remt af, of neutraliseert, kan alle kanten opgaan
  • SEXTIEL – 60 graden – vergemakkelijkt
  • VIERKANT – 90 graden – nogal een uitdaging, ofwel zeer moeilijk
  • DRIEHOEK – 120 graden – zit lekker mee, van het leien dakje
  • OPPOSITIE – 180 graden – tegenwerking of tegenstelling

  Elk ASPECT kan ingaand, exact of uitgaand zijn. PhiL legt tijdens de sessie wel uit wat dat voor uw HOROSCOOP inhoudt, omdat het afhangt van uw RADIX en zo

 • ORB – de invloedsfeer (cq speling) aan weerszijden van een ASPECT. Verschilt per PLANEET en per ASPECT
 • TRANSIT – de astronomische actuele beweging van een PLANEET door een TEKEN en door een HUIS. Veelal gebruikt voor korte termijn prognoses en langere termijn trends
 • PROGRESSIE – de astrologische [ 1 dag is 1 jaar ] beweging van een PLANEET door een TEKEN en door een HUIS. Veelal gebruikt voor prognoses betreffende de wat meer diepere of heftiger aangelegenheden
 • PARS – afkorting van Pars Fortunae ofwel “punt van geluk” cq “gelukspunt” genoemd. PhiL legt tijdens de sessie wel uit wat dat allemaal exact voor u inhoudt, omdat het afhangt hoe ver u reeds bent op de tijdslijn. Het is een punt in de horoscoop dat enerzijds het karma dan wel de bestemming aangeeft en anderzijds een spiegel
 • MC – afkorting van Medium Coeli, i.e. het hoogste punt aan de hemel in het zuiden. Gerelateerd met de beroepsfeer en uw zelf dat naar buiten komt. Begin van het 10de HUIS, i.e. werkfront
 • IC – Imum Coeli is het punt dat tegenover MC staat en is gerelateerd met uw zelf dat naar binnen gaat. Begin van het 4de HUIS, i.e. thuisfront
 • Vertex – punt van ommekeer of van stop/start

Bijna niemand weet dat de werkelijke astro tekens van vandaag de dag – dus niet die van duizenden jaren geleden – nu nogal anders zijn, en inmiddels ook nog eens dertien 13 tekens i.p.v. twaalf 12 (gejat van een engelse bron):

Capricorn : Jan 20 – Feb 16
Aquarius : Feb 16 – Mar 11
Pisces : Mar 11 – Apr 18
Aries : Apr 18 – May 13
Taurus : May 13 – Jun 21
Gemini : Jun 21 – Jul 20
Cancer : Jul 20 – Aug 10
Leo : Aug 10 – Sep 16
Virgo : Sep 16 – Oct 30
Libra : Oct 30 – Nov 23
Scorpius : Nov 23 – Nov 29
Ophiuchus : Nov 29 – Dec 17
Sagittarius : Dec 17 – Jan 20

Begin quote:

The Constellations of the Zodiac

The ecliptic, or the position of the Sun as it’s perceived from the revolving Earth, passes through the constellations that formed the Zodiac – Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Leo, Virgo, Libra, Scorpio, Sagittarius, Capricorn, Aquarius and Pisces. Zodiac signs were originally determined by which constellation the Sun was “in” on the day you were born.

Early astronomers observed the Sun traveling through the signs of the Zodiac in the course of one year, spending about a month in each. Thus, they calculated that each constellation extends 30 degrees across the ecliptic.

However, a phenomenon called precession has altered the position of the constellations we see today.

Precession and Astrology

The first day of spring in the Northern Hemisphere was once marked by the zero point of the Zodiac. Astronomers call this the vernal equinox and it occurs as the ecliptic and celestial equator intersect.

Around 600 BCE, the zero point was in Aries and was called the “first point of Aries.” (Figure 1) The constellation Aries encompassed the first 30 degrees of the ecliptic; from 30 to 60 degrees was Taurus; from 60 to 90 degrees was Gemini; and so on for all twelve constellations of the Zodiac.

Unbeknownst to the ancient astrologers, the Earth continually wobbles around its axis in a 25,800-year cycle. This wobble—called precession—is caused by the gravitational attraction of the Moon on Earth’s equatorial bulge.

Over the past two-and-a-half millennia, this wobble has caused the intersection point between the celestial equator and the ecliptic to move west along the ecliptic by 36 degrees, or almost exactly one-tenth of the way around. This means that the signs have slipped one-tenth—or almost one whole month—of the way around the sky to the west, relative to the stars beyond.

For instance, those born between March 21 and April 19 consider themselves to be Aries. Today, the Sun is no longer within the constellation of Aries during much of that period. From March 11 to April 18, the Sun is actually in the constellation of Pisces! (Figure 2) See also Figure 3, which demonstrates the precession of the equinoxes from 600 BCE to 2600.

Your “Real Sign”

The table below lists the dates when the Sun is actually within the astronomical constellations of the Zodiac, according to modern constellation boundaries and corrected for precession (these dates can vary a day from year to year).

You will most likely find that once precession is taken into account, your zodiac sign is different. And if you were born between November 29 and December 17, your sign is actually one you never saw in the newspaper: you are an Ophiuchus! The eliptic passes through the constellation of Ophiuchus after Scorpius.

Einde quote

Ach ja, het kan allemaal best zo zijn, maar er zijn geen astro ephemeris tabellen voor deze soort van indeling, dus geen astroloog kan een horoscoop hiermee berekenen. Zelfs de astronomen hebben die tabellen en formules niet. Daarbij zijn de astrologen er nog lang niet over uit of de 13 tekens dan ook congruent met 13 huizen – i.e. levensafdelingen – moeten gaan, iets wat wel logisch is maar nog niet echt over na is gedacht. Vertel mij maar welke de 13de levensafdeling moet zijn.

Dus in de vertrouwelijke huis tuin en keuken astrologie houden we het maar gewoon op de reguliere 12 constellaties.