Paperback: Sago Knar

DACHTBOEK VAN EEN SAGO KNAR – Leo van Kned

Er bestaat gerede kans dat dit boek een bestseller gaat worden. Van alle uitgeverijen in Nederland is er wellicht eentje die slim genoeg is dit boek overal op de plank te pleuren. En zo niet, dan wordt het een POD self pub.

DACHTBOEK VAN EEN SAGO KNAR

 

“Dachtboek van een sago knar” heeft als bedoeling mijn gedachten over het gewoonte doen en laten van jullie uit de doeken te doen. Men krijgt namelijk nogal idiote gedachtengangen door allelei informatie bronnen en media opgediend. Die van mij zullen ook wel lijp worden gevonden, maar als je stramien trauma wilt voorkomen, dan is hier de kans.

De onderwerpen zijn nagenoeg dezefde als pakweg 88 jaar geleden door de welbekende meneer Kahlil Gibran in zijn boek ‘De profeet’, echter nu in totaal tegenovergestelde stijl: Liefde, huwelijk, kinderen, geven, eten en drinken, werk, vreugde en droefheid, huizen, honden, kleding, kopen en verkopen, misdaad en straf, wetten, vrijheid, rede en hartstocht, pijn, zelfkennis, onderwijs, vriendschap, praten, goed en kwaad, gebed, genot, schoonheid, religie, dood, en virtueel. Dat allemaal met recalcitrantie, en wel onpoëtisch en sago voor de raap.

En met de hartelijke groeten,

Leo van Kned


 

ISBN: 978-94-6345-305-9 (145 pagina’s) paperback en epub


Binding : Paperback
Distributievorm : Boek (print, druk)
Formaat : 127mm x 203mm
Aantal pagina’s : 145
ISBN : 9789463453059
Datum publicatie : 02-2018


Dit dachtboek is een nachtboek met gedachten. Een sago knar is een ouwe zak die niet meer om alledaagse zaken kan lachen. Ikke dus. Okay dan, wat is dit dan voor een boek?

U kent misschien wel het boek ‘De profeet’ pakweg achtentachtig jaar geleden geschreven door Kahlil Gibran.

Welnu, ik heb de hoofdstuk titels van hem gejat en voor dit boek gebruikt, plus nog wat extra. De inhoud is uiteraard geheel anders, absoluut niet poëtisch, lijnrecht tegenovergesteld.

De onderwerpen zijn: Liefde, huwelijk, kinderen, geven, eten en drinken, werk, vreugde en droefheid, huizen, honden, kleding, kopen en verkopen, misdaad en straf, wetten, vrijheid, rede en hartstocht, pijn, zelfkennis, onderwijs, vriendschap, praten, goed en kwaad, gebed, genot, schoonheid, religie, dood, en virtueel.

Indien u geen weet heeft van het boek ‘De profeet’, nou ja, dat is misschien dan maar goed ook. Dat scheelt weer een afleer proces.

Het boek is bedoeld om in een niet erkende behoefte te voorzien, namelijk, weten waar het allemaal werkelijk wel en niet om gaat. Zodoende wordt een eventuele crisis, van welke aard dan ook, vermeden dan wel bedwongen. En zelfs als dat klinkklare onzin lijkt, dan verlicht het in elk geval de kuddekop bijverschijnselen van het alledag voor de gek gehouden worden.

Het risico van het lezen van dit boek is dat de wereld door andere ogen of brillenglazen gezien zal worden. Sommigen vinden dat fijn. Anderen vinden dat vreselijk of gewoon lachwekkend.

Voor wie is dit boek dan bestemd?

Het psychisch profiel van hen die dit boek zouden moeten lezen bevat onder meer een wil om anders te gaan denken dan de meut. En dat zijn hen die minimaal heel af en toe ergens niet mee eens zijn.

Hoe oud of jong dat profiel is, ach joh, schei toch uit over leeftijd.

Dachtboek van een sago knar is geen romantisch verhaal en barst niet van de literaire hoogstandjes. De bedoeling is om de lezer(es) een nuchtere spiegel voor te houden, op diverse gebieden.

En waarom?

Omdat men over het algemeen er gewoonten op na houdt onder invloed van tredmolen informatie bronnen cq media. Of dat erg is? Ja, om sago van te worden!


FRAGMENTEN

1

Dus jij wilt ‘nummer een’ zijn in een liefdesrelatie? Indien dat zo is, dan betekent het strikt genomen dat jij degene bent die als nummer een wat doet voor de ander, zonder daar een tegenprestatie voor op te eisen. Maar als jij met dat ‘nummer een’ bedoelt dat jij degene bent die als eerste op je wenken bediend moet worden, dan kun je het beste een tafel in een achterbuurt restaurant reserveren. Dan mag je daar eventjes de baas spelen en krijg je alle aandacht. Houd de fooi dan niet voor jezelf, want je hebt niets anders gedaan dan je vuilnis achtergelaten. Scheten en meurende asem niet meegerekend.

2

Ouders vergeten of ontkennen dat alle vormen van non-verbale communicatie voor de baby vormen zijn van data, informatie en kennis overdracht. En de ouders, vooral moeders, limiteren hun ouder naar baby taalgebruik tot een paar simpele woordjes en oneliners zonder wetenschappelijke betekenis. Hoe moet dan de baby zich ontwikkelen tot boven het niveau van ‘da’?

3

Voor sommigen schijnt werk een vloek te zijn, voor anderen lijkt werk eerder op een gelukstreffer. Zij die hun dagelijkse job vervloeken, zijn wel zo gezegend met de betaalmiddelen die zij regulier ontvangen, opdat zij ermee hun leven kunnen bekostigen. Zij die het dagelijks werk toejuichen zijn best gelukkig.

4

Zodra je voorgoed van je lichaam wordt losgekoppeld, zal alles wat je ooit hebt vergaard van je worden ontnomen, en dan heb je niets meer dan een kist of een urn om je heen. Meer hoef je dan niet te hebben, dus per definitie ben je dan waarlijk rijk. Zeker daarom hebben doden geen bankrekening, en die doen dus alles zwart en anderhalve meter onder de toonbank.

5

Kijk toch alleen al naar jullie games op het internet. Jullie denken dat virtueel niet werkelijk is. Dus jullie blijven ontkennen dat het de geest is die misdaden begaat. En een miljard geestelijke moorden per dag staat gelijk aan een wereld oorlog. Maar jullie zeggen ‘het is maar een spel’.


RECENSIES

17-05-2018
Wat een raar boek
Ik heb dit boek helemaal gelezen en weet niet wat ik ervan moet denken. Of de pseudo schrijver is geestelijk gestoord, of die man (geen vrouw neem ik aan) is geniaal. Ik lag wel krom van de lach, maar de onderwerpen zijn wel doodserieus waardoor het boek voor mij als een rare lach-ernst combinatie overkomt.

+ Ongewone benadering van het gewone leven
+ Recht toe recht aan, pijnlijk eerlijk zelfs
– Ja wel nogal beledigend, met wrange humor lijkt het wel

Geplaatst door Rokus uit Sneek , leeftijd 30-39
Waardeert het boek met een 7 uit 10

21-04-2018
Scherp, hilarisch & food for thought
Ik heb Dachtboek van een sago knar in nagenoeg een ruk uitgelezen. Heb er vaak hard om moeten lachen omdat het vaak zo herkenbaar is, maar toch met een twist die je aan het denken zet. De gedachtengangen en taal in dit boek zijn vermakelijk en compleet buiten de gebaande paden. Waardoor je net even een andere kijk krijgt en je je eigen grijze hersenmassa hoort kraken. Kortom: lezen!

+ Vermakelijke uitgangspunten
+ Hilarisch taalgebruik
– Je moet het zeker herlezen

Geplaatst door Scorp uit Leiden , leeftijd 40-49
Waardeert het boek met een 8 uit 10

13-03-2018
Recht voor zijn raap
De auteur vertelt per thema in ongezouten taal hoe hij over onze social media en game maatschappij denkt. Hij spreekt hierbij de lezer rechtstreeks aan op zijn gedrag van zich veelal onbewust laten meevoeren in deze nieuwe normen en waarden, waar de auteur geen spaan van heel laat. Hij roept hiermee op tot een revolutie om op zijn minst de lezer eens na te laten denken over waar hij mee bezig is. Alhoewel de toon van zijn oratie vaak erg boos is, kan ik de directheid wel waarderen. Het spreekwoord “zachte heelmeesters maken stinkende wonden” is hier wel op zijn plaats. Toch slaat zijn boosheid aan het eind om in het uitspreken van hoop op verbetering op een milde en poetische manier.

+ Onomwonden
+ Direct
– Ietwat zwartgallig

Geplaatst door Jacqy uit Leiden , leeftijd 50-59
Waardeert het boek met een 9 uit 10